vineri, 4 aprilie 2014

Laleaua neagră, Alexandre Dumas

I.       
        1. UN POPOR RECUNOSCĂTOR

         La 20 august 1672, oraşul Haga, atât de plin de viaţă, atât de alb, atât de îngrijit, încât ai fi zis că fiecare zi e o duminică, oraşul Haga, cu parcul său umbros, cu pomii înalţi aplecaţi peste casele în stil gotic, cu luciul întins al canalelor în care se oglindesc clopotniţele şi cupolele aproape orientale, - oraşul Haga, capitala celor şapte provincii unite, îşi revărsa valul negru şi roşu al locuitorilor grăbiţi, neliniştiţi, care alergau gâfâind cu muscheta la umăr, ciomagul în mână sau cuţitul la brâu spre Buytenhoff, sinistra închisoare ale cărei ferestre zăbrelite se mai văd încă şi unde zăcea Corneille de Witt, fratele fostului prim-ministru al Olandei, acuzat de asasinat de către chirurgul Tyckelaer.
         Dacă întâmplările din acea vreme şi mai cu seamă cele din anul în care ne începem povestirea, n-ar fi strâns legate de cele două nume amintite mai sus, puţinele cuvinte de lămurire pe care le adăugăm ar putea să pară în afara subiectului; dar noi prevenim cititorul - acest vechi prieten, căruia îi promitem totdeauna lucruri atrăgătoare în primele pagini şi faţă de care ne ţinem  mai mult sau mai puţin   făgăduiala în paginile următoare, - îl prevenim, cum spuneam, că această explicaţie este necesară atât pentru clarificarea povestirii noastre, cât şi pentru înţelegerea marelui eveniment politic în care ea se încadrează.
       Corneille (îl vom numi pe tot parcursul cărţii Corneille, pentru a-l deosebi de finul său, Cornelius van   Baerle) sau Cornelius de Witt, Ruart de Pulten, adică inspector al digurilor din acest ţinut, fost primar al oraşului său natal, Dordrecht, şi deputat în parlamentul statelor olandeze, avea patruzeci şi nouă de ani, când poporul olandez, sătul de o republică bazată pe principiile lui Ioan de Witt, prim-ministru al Olandei fu cuprins de o mare pasiune pentru stathuder (conducător al republicii olandeze), funcţie pe care edictul impus de el, încă în vigoare în Provinciile Unite, a desfiinţat-o pentru totdeauna în Olanda.
       Cum rareori se întâmplă ca opinia publică, în evoluţia sa capricioasă, să nu vadă un om în spatele unui principiu, poporul vedea în spatele acestei republici   cele două chipuri aspre ale fraţilor de Witt, ale figuri romane ale Olandei, care se fereau să cultive sentimentul naţional, adepţi de neînduplecat ai unei libertăţi fără desfrâu şi ai unui belşug fără prisos; iar dincolo de stadtholderat poporul vedea fruntea înclinată, gravă şi gânditoare a tânărului Wilhem de Orania, pe care contemporanii săi l-au poreclit "Taciturnul", nume adoptat şi de posteritate.
      Cei doi de Witt căutau să-i intre în voie lui Ludovic al XIV-lea, căci simţeau atât creşterea autorităţii sale morale în faţa întregii Europe cât şi superioritatea sa materială asupra Olandei, dobândită prin succesul eroicei campanii a Rinului, - campanie cântată de Boileau - care în trei luni a doborât puterea Provinciilor Unite şi al căror erou demn de roman era contele de Guiche.
          Ludovic al XIV-lea era un vechi duşman al olandezilor, care îl insultau şi îşi băteau joc de el în toate chipurile, ce e drept, mai totdeauna prin gura francezilor refugiaţi în Olanda. Orgoliul naţional făcea din el un Mitridate al republicii.
      În jurul fraţilor de Witt se crease aşadar o atmosferă de dublă nemulţumire, pornită atât din sfărâmarea unei rezistenţe dârze şi instaurarea unei puteri potrivnice aspiraţiilor naţiunii, cât şi din oboseala firească tuturor popoarelor învinse, care speră că un nou conducător ar putea să le salveze de la ruină şi ruşine.
    Acest alt şef, gata să-şi facă apariţia, gata să se măsoare cu Ludovic al XIV-lea, cu un viitor ce se anunţa măreţ, era Wilhelm, prinţ de Orania, fiu al lui Wilhelm al II-lea şi nepot, prin Henrieta Stuart, al regelui Carol I al Angliei, copilul tăcut, pe care, aşa cum am mai spus, poporul îl vedea în funcţia de stathuder.
     În 1672 avea douăzeci şi doi de ani. Ioan de Witt, preceptorul său, îl educase pentru a face din acest prinţ de viţă veche un bun cetăţean. În dragostea sa de patrie, mai puternică decât dragostea pentru elev, el i-a răpit prin edictul său speranţa de a deveni stathuder. Dar Dumnezeu a râs de pretenţiile oamenilor de a înălţa sau de a răsturna stăpânirile de pe pământ, fără să-l consulte; şi profitând de capriciile poporului olandez şi de groaza pe care o inspira Ludovic al XIV-lea, el a schimbat politica primului ministru , a abolit edictul încă în vigoare, restabilind funcţia de stathuder pentru Wilhelm de Orania, faţă de acre avea anumite planuri, ascunse în tainele de nepătruns ale viitorului.
    Primul ministru se plecă înainte voienţei concetăţenilor săi, dar Corneille de Witt, mai îndărătnic, refuză să semneze actul de  restabilire a funcţiei de stathuder, cu toate ameninţările de moarte ale mulţimii orangiste, care l-a asediat în casa sa din Dordrecht.
     Numai insistenţele şi lacrimile soţiei sale îl determinară în cele din urmă să semneze, dar adăugă la numele său aceste două litere V.C. - adică Vi Coactus, ceea ce înseamnă "Silit prin forţă".
     A fost o adevărată minune că a scăpat în ziua aceea  de loviturile duşmanilor săi.
     Cât despre Ioan de Witt, care şi-a dat adeziunea mai repede şi mai uşor sub presiunea voinţei concetăţenilor săi, n-a avut nici el parte de o soartă mai fericită. După câte zile a fost victima unei tentative de asasinat, prin lovituri de cuţit. N-a murit însă în urma rănilor primite.
     Această înfrângere i-a nemulţumit însă pe  adepţii Casei de Orania. Viaţa celor doi fraţi este o continuă piedică în calea planurilor lor; schimbară tactica pentru moment, chiar dacă mai târziu aveau sa revină la prima, încercând să desăvârşească prin calomnie ceea ce nu izbutiseră cu pumul.
     Se întâmplă destul de rar ca la un moment dat să se găsească la îndemâna lui Dumnezeu un om care să înfăptuiască o acţiune măreaţă; dar când un asemenea eveniment fericit are loc, istoria reţine numaidecât numele omului ales şi îl impune posterităţii.
      Când însă necuratul se amestecă în treburile muritorilor pentru a distruge o existenţă, sau a răsturna un imperiu, imediat se nimereşte şi un ticălos prin apropiere căruia e destul să-i şoptească un singur cuvânt, ca să se şi apuce de treabă.
     Ticălosul, gata să-i slujească spiritului răului în această împrejurare, se numea, după cum se pare c-am mai spus, Tyckelaer, şi era de profesie chirurg. El îl acuză pe Corneille de Witt, desperat de abrogarea edictului, după cum a dovedit-o de altfel prin apostila sa, şi clocotind de ură împotriva lui Wilhelm de Orania, că a însărcinat pe un asasin să scape republica de noul stathuder şi că acest asasin e el Tyckelaer, care, chinuit de remuşcări numai la idea faptei ce i se ceruse, prefera să dezvăluie crima decât s-o comită.
       Acum, imaginaţi-vă explozia care izbucni în rândurile organiştilor când aflară de acest complot. Procurorul fiscal porunci atunci să fie arestat Corneille chiar în casa sa, la 16 august 1672; inspectorii digurilor, nobilul frate al lui Ioan de Witt, fu supus torturii ca şi cei mai mârşavi criminali, într-o sală din Buytenhoff, spre a i se smulge mărturisirea pretinsului său complot împotriva lui Wilhelm.
      Dar Corneille nu era numai o minte luminată, ci şi un om foarte curajos. Făcea parte din acei martiri care, având un ideal politic, precum strămoşii lor avuseseră credinţa religioasă, ştiau să îndure caznele; surâse în timpul torturii, scandă cu voce sigură prima strofă din "Justum et Tenacem" al lui Horaţiu şi nu recunoscu nimic, zdruncinând astfel nu numai forţa dar şi fanatismul călăilor săi.
     Bineînţeles că judecătorii nu îl găsiră nici pe Tyckelaer cu totul nevinovat, dar împotriva lui Corneille pronunţară o sentinţă prin care i se retrăgeau toate funcţiile şi demnităţile; fu condamnat să plătească cheltuielile de judecată şi exilat pe viaţă de pe teritoriul republicii. Această sentinţă dată nu numai împotriva unui nevinovat ci şi împotriva unui om de vază, însemna o oarecare satisfacţie dată poporului , pentru interesele căruia Corneille de Witt îşi închinase întreaga sa viaţă. Totuşi, după cum se vedea, el nu s-a mulţumit numai cu atât. Atenienii, despre care se dusese vestea că nu ştiu ce e recunoştinţa, erau mai prejos decât olandezii din acest punct de vedere. Ei s-au mulţumit să-l exileze pe Aristide.
       La primele zvonuri în legătură cu arestarea fratelui său, Ioan de Witt îşi dădu demisia din funcţia de prim ministru. Şi acesta fu la fel de bine răsplătit pentru devotamentul său către ţară. Retrăgându-se din viaţa publică, lua cu sine numai necazuri şi suferinţe, singurele foloase trase îndeobşte de oamenii cinstiţi, vinovaţi doar de a fi muncit pentru patria lor, uitându-se pe ei înşişi.
         În acest timp, Wilhelm de Orania, nu fără să grăbească evenimentele prin toate mijloacele pe care le avea la îndemână, aştepta ca poporul, al cărui idol era, să-i facă din trupurile celor doi fraţi treptele de care avea nevoie pentru a ocupa funcţia de stathuder.
       De acea, la 20 august 1672, aşa cum am spus la începutul acestui capitol, tot oraşul alerga spre Buytenhoff pentru a fi de faţă la iedşirea din închisoare a lui Corneille de Witt ce pleca în exil, şi pentru a privi urmele lăsate de tortură pe nobilul trup al omului care ştia atât de bine versurile lui Horaţiu.
      Trebuie să adăugăm că această mulţime, care se îndrepta spre Buytenhoff, nu era îndemnată numai de nevinovata intenţie de a asista la un spectacol, ci şi de dorinţa unora de a de a duce la bun sfârşit o misiune ce nu fusese îndeplinită.
       Ne referim la misiunea călăului.
.................................................................................................................................................................
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu