joi, 23 septembrie 2021

Statuetele de aur (India)

      Se povestește că un împărat trimise în dar sultanului din țara vecină trei statuete de aur și porunci să-i spună aceluia că, deși sunt toate una ca una, statuetele au prețuri diferite. Astfel el hotărî să-i pună la încercare și să afle cât de înțelepți sunt supușii sultanului.
   Sultanul a rămas foarte mirat de cadoul ciudat, le-a poruncit demnitarilor săi să găsească deosebirea dintre cele trei statuete și să-i spună ce și cum. Aceia au sucit și pe o parte și pe alta statuetele, dar n-au găsit nimic deosebit.
   În curând vestea despre darul împăratului s-a răspândit prin tot orașul. Și iată că un tânăr sărac, întemnițat pe nedrept, a rugat să i se transmită sultanului că de îi vor arăta statuetele, el va găsi pe dată deosebirea dintre ele.
   Sultanul a poruncit să fie adus la palat tânărul cu pricina și să i se arate statuetele de aur.
   Acela, cercetându-le din toate părțile, observă ă tustrele au niște găuri mici de tot. Tânărul luă un pai și-l băgă în urechea uneia dintre statuete. Capătul paiului ieși pe gură. Făcu la fel și cu cea de-a doua tatuetă. Capătul paiului ieși prin cealaltă ureche. Încercă și cea de-a treia statuetă, dar capătul paiului pătrunse în burtă.
   Tânărul se înfățișă sultanului și zise:
   - Luminăția sa! Statuetele acestea sunt ca și oamenii. Prima seamănă cu omul palavragiu, care nu poate ține nimic în el. Pe un asemenea om nu te poți bizui niciodată. De aceea și prețul statuetei nu e prea mare. Cea de-a doua e ca și omul, de care se spună că tot ce aude pe-o ureche-i intră și pe alta-i iese. Omul acesta e un vântură lume și un individ de prisos. Cea de-a treia statuetă seamănă cu omul, care tot ce aude ține în el și nu trăncănește că o moară stricată. De aceea statueta aceasta e cea mai prețioasă din toate.
   Sultanul ascultă vorbele tânărului și rămase mulțumit. El porunci să scrie pe fiecare statuetă, care și cât prețuiește și să fie trimise cât mai curând împăratului. 
   Iar pe tânărul înțelept îl eliberă din închisoare și îl făcu sfetnic la curtea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu