vineri, 20 iulie 2018

Infractori ghinioniști, Traian Tandin

                                     Vrând să fure o vacă, a căzut într-o hazna

                   Întâmplarea, absolut autentică, s-a petrecut în vara anului 2001, în localitatea doljeană Pleșoi.
    Nicu Leancă, un localnic, trebăluia prin casă, când, ieșind la un moment dat în curte, a văzut că cineva tocmai se pregătea să-i fure vaca. Mânios, dar și speriat, omul a început să țipe cât îl țineau plămânii, iar hoțomanul, speriindu-se la rândul său, a rupt-o la fugă, lăsând vaca de izbeliște.
    Hoțul a încercat să se ascundă în WC-ul din fundul curții, dar, năvălind în cabină cu prea mult avânt, a rupt o scândură din podea și s-a prăbușit în haznaua plină ochi de... îngrășăminte naturale.
    Gospodarul a trimis pe cineva să alerteze poliția și, până la sosirea oamenilor legii, a luat o furcă și s-a dus spre closet, să vadă cine fusese „norocosul” care plonjase în hazna.
    Nu mică i-a fost mirarea recunoscându-l pe hoț în persoana finului său, Robert Cașcotă!
    Cum acesta mai avea puțin și se sufoca, nașului i s-a făcut milă de el și l-a scos din hazna cu ajutorul unui băț, ținându-l apoi la distanță, fiindcă, după cum a declarat, „puțea atât de tare, încât nu te puteai apropia de el”.

                                   Și-a denunțat hoțul fiindcă n-a adus acasă banii furați

                    Deborah Elliot-Binns și-a denunțat soțul, care furase 14.000 de lire sterline dintr-o bancă, după ce l-a recunoscut în înregistrarea făcută de camera de luat vederi a instituției respective, în care lucra femeia.
    Această înregistrare fusese făcută în urmă cu două săptămâni, iar Christopher Elliot-Binns nu adusese acasă banii furați.
    După vizionarea desfășurării jafului, Deborah s-a dus la poliția din Northhampton (Anglia) și a declarat că autorul furtului era chiar soțul ei, care e un alcoolic înveterat.
    „Nu știu ce a făcut cu banii, dar acasă n-a adus nicio lețcaie! Probabil, i-a băut cu prietenii lui de pahar”, li s-a plâns ea polițiștilor.

                                  Spărgătorul s-a prăbușit prin tavan, în mijlocul unei ședințe de spiritism

                     Jessie Howard, Cindy Heston și Heather Beaumont, trei tinere din Santa Fe (New Mexico, SUA), organizau, din când în când, ședințe de spiritism. Toate sperau să se mărite cât mai curând și doreau să afle, cu un ceas mai devreme, cum avea să arate cel care le va deveni soț.
    În seara de 11 martie 1995, ele se strânseseră, ca de obicei, în locuința lui Jessie, situată la periferia orașului, și se pregăteau cu febrilitate pentru o nouă ședință.
    De această dată, hotărâseră să invoce spiritul bunicului gazdei, care fusese un judecător celebru.
    În camera drapată în negru, tinerele luaseră loc în jurul unei mese, în mijlocul căreia pâlpâia o lumânare. După ce au rostit o serie de incancații rituale, ele au auzit pași pe deasupra capetelor lor.
    „Spirite, ești aici?” a întrebat una din ele.
    În același moment plafonul încăperii s-a sfărâmat și un bărba a căzut pe masă, îngrozindu-le pe cele trei fete. Văicărelile intrusului le-a adus, însă la realitate, ele realizând că nu era vorba de spiritul invocat, ci de o ființă în carne și oase. Aprinzând lumina, fetele au constatat că aveau de-a face cu un hoț.
    Profitând de poziția izolată a locuinței lui Jessie și de faptul că luminile erau stinse, Oswald Newman s-a gândit să dea o spargere. Și-a tras un ciorap pe figură și intrând pe un chepeng de pe acoperiș, care era deschis, a pătruns în podul casei. Numai că imobilul era foarte vechi, iar plafonul șubred s-a rupt sub picioarele lui. Acesta s-a prăbușit în mijlocul ședinței de spiritism, scrântindu-și o gleznă și umărul unui braț.
    Jessie a anunțat poliția, care l-a arestat pe intrus.
    „Cred că spiritul bunicului meu a făcut dreptate, și de această dată!” le-a mărturisit ea polițiștilor.
    În timpul anchetei care a urmat, Oswald Newman a declarat:
    „Dacă știam că voi avea de-a face cu spiritul unui judecător, mă lăsam păgubaș! Niciodată nu mi-au plăcut fantomele, fiindcă nu știi la ce să te aștepți de la ele!”

                                         Un hoț de benzină și-a incendiat colegii de furat

                     Ion Mangârea (37 de ani) și Ion Mateică (32 de ani), ambii din Iancu Jianu, județul Olt, au fost internați într-o duminică seară cu arsuri grave.
    Cei doi s-au accidentat la „locul de muncă” în timp ce se chinuiau să-și umple bidoanele cu gazolină de la o conductă a „Compet” SA Ploiești.
    Cei doi săpaseră o groapă pentru a ajunge la conductă și tocmai își umpleau bidoanele, când a apărut cel de-al treila hoț, Ilie Tudor (50 de ani), din aceeași comună. El i-a rugat pe aceștia să-i umple și lui bidonul, dar de... cum vine asta, fără muncă? Și cei doi Ion l-au refuzat.
    Supărat, Tudor a aruncat un băț de chibrit aprins peste cei doi. Aceștia au fost cuprinși de flăcări și s-au ales cu arsuri de gradul doi pe membre.
    Incendiul a fost stins în câteva ore de pompieri.

                                              Tâlharul păgubaș

                    Louis Tietierre, un francez din Dijon, tâlhar de ocazie, s-a prezentat într-o seară de martie la sediul unei secții de poliție, pentru a reclama faptul că locuința i-a fost spartă de persoane necunoscute și că i s-au furat obiecte în valoare de peste 300.000 de franci francezi și o mare sumă de bani.
    În timp ce completa formularele înmânate de ofițerul de serviciu, a auzit țipetele unei femei, care striga:
    „El e cel care m-a jefuit și m-a bătut!”
    Și-a înălțat capul și, văzând-o, s-a ridicat și a încercat să fugă, apoi și-a dat seama că făcuse o gravă greșeală.
    Dar era prea târziu.
    A fost nevoit astfel să recunoască o tâlhărie pe care o săvârșise cu trei zile mai înainte și a cărei victimă fusese chiar femeia aflată cu treburi în secția de poliție.

                                         Au fost prinși fiindcă au telefonat din casa spartă

                    Doi infractori, cunoscuți în analele poliției din Capitală ca autori ai mai multor spargeri de locuințe, au fost reținuți pentru o nouă spargere.
    Chiar dacă au lucrat cu mănuși și au încercat să-și șteargă toate urmele, ei au fost atât de naivi, încât și-au sunat prietenii chiar de la postul telefonic din locuința spartă.
    Furtul a fost comid în prima săptămână a unei luni, însă verificările care au dus la prinderea lor au durat, pentru că procedurile de obținere a listei apelurilor emise de postul respectiv au fost greoaie, iar audierea celor sunați a fost făcută eșalonat.
    Cert este că Alberto Cezar Cătănescu, zis Frankfurt, și Valentin Andrei, de 21 și, respectiv, 20 de ani, și-au recunoscut faptele și o parte din bunurile furate au fost recuperate.
    Ei au spart o locuință - au rupt butucul ușii - din sectorul 3 și au furat o cameră video, o unitate centrală de calculator și un telefon mobil, toate în valoare de aproximativ 70 de milioane de lei vechi, după care au început să dea telefoane.

                                         Hoții au comandat un taxi chiar din casa jefuită

                       Într-o după-amiază, judiciariștii Secției 2 din Capitală au reușit să pună mâna pe doi spărgători de locuințe care s-au remarcat prin ingeniozitatea și tupeul cu care acționau.
    Cei doi, Mihai Avram (18 ani), poreclit Pisicaru, și Cornel Enescu (16 ani), ambii domiciliați în sectorul 1, au fost arestați pentru furt calificat și tâlhărie.
    Practic, potrivit cercetărilor, în cele patru spargeri probate, cei doi au creat un prejudiciu de peste 150 de milioane de lei vechi, din care s-a recuperat cam 80 la sută.
    Interesant este modul de operare.
    Alegeau numai apartamente situate la primul etaj al imobilelor și nu se chinuiau niciodată să spargă ușile apartamentelor vizate. Pur și simplu, se cățărau pe grilajele metalice ale locuințelor de la parter și intrau pe geamurile deschise, indiferent dacă proprietarii erau sau nu acasă.
    Cu prilejul spargerii pe care au dat-o în noaptea de 7/8 octombrie 2001, proprietara s-a trezit și a fost bătută cu bestialitate. În celelalte cazuri, două firme și un alt apartament, nu au avut contact cu proprietarii, însă au intrat tot prin cățărare. În al doilea apartament spart s-au și distrat, desenând obscenități pe pereți, cu un spray de vopsea auto.
    Un alt fapt care denotă tupeul lor, cel care i-a și dat de gol, e faptul că își chemau un taxi din casa pe care o jefuiau.

                                          Cuptoarele cu microunde nu au doar efecte negative

                           Pe data de 17 iunie 1997, într-un restaurant din orașul american Portland, ziua în amiaza mare, au dat buzna doi indivizi, care, sub amenințarea pistoalelor, le-au cerut clienților să se întindă pe podea, iar vânzătorilorsă deschidă casele de bani.
    Cum în oraș tocmai se desfășura un tradițional festival al tăietorilor de lemne, încasările din ziua respectivă erau foarte mari, așa că hoții au avut serios de lucru la îndesarea bancnotelor în saci. Doar că atunci când mai aveau puțin și-și duceau la bun sfârșit treaba, s-a auzit un șuierat ascuțit.
    „Alarma!” a strigat unul dintre clienții întinși pe jos și a fost de-ajuns: panicați, bandiții au lăsat baltă sacii și duși au fost.
    Duși, dar nu foarte departe, căci o patrulă de poliție i-a prins după o scurtă urmărire cu mașinile.
    În cele din urmă, și misterul „alarmei” s-a rezolvat.
    De fapt, nu apăsase nimeni pe butonul de alarmă, ci se declanșase soneria de avertizare a unui cuptor cu microunde, anunțând că sendvișurile introduse în cuptor se încălziseră.

                                       Au furat o casă de bani, dar n-au putut s-o deschidă

                          Ioan Șerba și Daniel grozav, în vârstă de 20 și, respectiv, 19 ani, au foarte multe lucruri în comun. Ambii sunt țigani, ambii au antecedente penale și locuiesc în aceeași zonă din satul Petrești, în apropierea orașului Sebeș, județul Alba.
    Tot plimbându-se fără scop, ei au pus ochii pe seiful din incinta oficiului poștal din localitatea de baștină. După câteva săptămâni, timp în care și-au întocmit un minuțios plan de acțiune, pe 25 ianuarie 1998, Șerban și Grozavu au trecut la fapte.
    Ziua, în jurul orei 12, cei doi au forțat și au dislocat grilajul metalic de la unul din geamurile oficiului poștal, după care au pătruns în clădire și au furat casa de bani, care conținea suma de 10 milioane de lei vechi.
    Echipa operativă a IPJ Alba și cadrele de la Poliția Sebeș, sosite de urgență la fața locului, au prelevat urmele lăsate de cei doi, după care au trecut la cercetarea cercului de bănuiți.
    După câteva ore de căutări, cei doi hoți au fost identificați și reținuți, în seara aceleiași zile, în jurul orei 23:00. Casa de bani a fost descoperită intactă pe malul râului Sebeș.
    Polițiștii au stabilit că hoții au încercat în repetate rânduri să deschidă seiful, dar n-au reușit.

                                         Au furat un seif în care nu se afla niciun ban

                           Bărbuță Cristian (24 de ani), Damian Eugen (21 de ani) și Rusu Silviu (21 de ani), toți trei din Iași, au pătruns prin efracție, în timpul nopții, în sediul firmei ieșene Helea Rom Asteri SRL și au furat un seif, crezând că este plin cu bani.
    La puțin timp, o patrulă a poliției i-a prins pe hoți, cărora nu mică le-a fost dezamăgirea când au constatat că seiful era gol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu