Au prins infractorul cu televizorul!
În seara zilei de 20 mai 1999, în cadrul unei emisiuni televizate, realizatorul Dan Diaconescu a avut un invitat mai deosebit, pe Ion Stănescu, zis Ion al lui Feni. De ce-a apărut pe post interlocutorul lui Dan Diaconescu? Să dea în vileag abuzurile poliției și să arate cu degetul nedreptățile comise de oamenii legii.
Se pare că Ion Stănescu a comis o mare imprudență apărând „pe sticlă”, întrucât era dat în urmărire generală, pentru că se sustrăgea de la executarea unei pedepse de un an și șase luni de închisoare. Mandatul nr. 918/1997 fusese emis de Judecătoria sectorului 3, în urma sentinței definitive emise prin decizia penală a Tribunalului Municipiului București.
Ion Stănescu are 47 de ani și a făcut închisoare pentru tâlhărie, furt, viol și perversiuni sexuale, pentru falsificare de monede și șantaj.
Cu ajutorul lui Dan Diaconescu, urmărirea generală s-a încheiat. După spovedania sa publică, în care a încercat să-i impresioneze pe telespectatori, Ion Stănescu s-a reîntâlnit cu poliția, care și-a adus aminte de el.
Nu-i bine să fii vedetă! Nici măcar la televizor.
A fost arestat fiindcă primise un prânz gratuit
Terry Joe Grieger (23 de ani) a câștigat un concurs muzical organizat de un post de radio din Dakota de Nord, care, drept premiu, oferea o masă gratiută. Ajuns la postul de radio pentru a-și înfuleca premiul, Terry a fost arestat.
Câștigătorul tocmai se așezase la masă împreună cu un disc-jokey de la postul de radio WDAY-FM, în momentul în care câțiva polițiști au năvălit și i-au pus cătușele. Terry era căutat pentru conducerea unei camionete fără permis.
În clipa în care au auzit cine-i câștigătorul concursului, polițiștii s-au repezit la sediul postului de radio.
„N-a apucat să mănânce decât vreo doi-trei cartofi prăjiți”, a declarat disc-jockey-ul Tom Randell.
Terry le-a spus ziariștilor: „Iată cum un contribuabil onest e împiedicat să se hrănească chiar de către cei pe care-i plătește!”
Tribunalul local l-a condamnat să muncească cinci zile în folosul obștesc.
Infractorul a adăugat: „Ce să fac? Sunt programator de calculatoare. Deci pot conduce un computer, dar nu și un automobil!”
Infractorii au fost prinși fiindcă doi dintre ei nu se sărutau convingător
Ion Gabriel Popa (20 de ani) și Florin Margu (16 ani) au fost capii unei bande de hoți din Râmnicu-Vâlcea, ei spărgând trei magazine, pe 1 decembrie 1997, de unde au furat peste 10 milioane de lei. Cei doi au mai comis o spargere și în ianuarie 1998.
În gașca celor doi „meseriași” au mai intrat alți patru tineri și o fătucă: frații Daniel și Nicolae Crețu (20 de ani), Dragoș Mihăiță Vasilescu (24 de ani), Daniel George Popescu (19 ani) și eleva Anca Popian (18 ani).
La una dintre spargeri, observând că o dubă a poliției patrula prin zonă, tânăra, prietena „șefului”, Florin Margu, s-a repezit la gâtul lui Dragoș Mihăiță Vasilescu, sărutându-l, astfel încât polițiștii să nu-și dea seama că acolo se dădea o spargere.
Cum mașina a patrulat de mai multe ori în zonă, celor din dubă li s-a părut suspectă și neconvingătoare poziția în care cei doi se sărutau și au descins la fața locului, prinzând întreaga gașcă la furat.
Un infractor a fost prin pentru că înjura în gura mare
Un bucureștean, Alexandru Olteanu (40 de ani), urmărit local încă din 1998, a fost prins de judiciariștii Secției 13 pentru că înjura în gura mare pe stradă. El a fost reținut la intersecția străzilor Fetești și Gura Ialomiței, din sectorul 3, și amendat pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.
După o scurtă verificare, polițiștii au constatat că Alexandru Olteanu este urmărit pentru vătămare corporală și ultraj contra bunelor moravuri.
În noaptea de 13/14 noiembrie 1998 a bătut un client al localului Zafiro până când acesta a căzut inconștient. De atunci a fost de negăsit, dar gura mare pe care o are l-a adus în mâinile polițiștilor.
Un spărgător a fost arestat pentru că nu știa să cânte la acordeon
Laurențiu Ucraineț (20 de ani) din Suceava se află, în sfârșit, în arestul poliției, după o serie impresionantă de spargeri de locuințe.
I s-a înfundat abia după lovitura dată la Casa parohială din Grigorești, de unde a furat, printre altele, acordeonul preotului Dumitru Avasiloae. Tocmai acest instrument muzical a dus la capturarea spărgătorului.
Aflat cu el în bazar, la vânzare, Ucraineț a fost pus, de unul dintre mușterii, să-l probeze. Neavând încotro, acesta a încercat să interpreteze o melodie, dar n-a reușit să scoată decât niște sunete jalnice.
„Melodia” a atras atenția polițiștilor din zonă, care l-au luat la întrebări pe „muzicant” și l-au ținut în interogatoriu până când a dat totul pe față.
A fost arestat pentru că n-a aprins farurile mașinii furate
În noaptea de 21/22 aprilie 2001, polițiștii Secției 3 l-au depistat pe Gheorghe Stancu (27 de ani) din orașul Roman, la volanul unui autoturism Dacia furat.
Mai exact, polițiștii patrulau pe bulevardul Dinicu Golescu, când au observat că din direcție Gara de Nord, spre Știbei Vodă, se deplasa o Dacia 1300, cu farurile stinse.
Cercetările au concluzionat că mașina era furată, iar Stancu a fost reținut pentru furt din avutul privat și conducerea unui autoturism fără permis.
Bijuterii furate, găsite cu ocazia unei licitații
Uneori, hoții și tăinuitorii de bijuterii furate au și ei momente în care nu sunt inspirați, care îi fac să cadă în mâinile poliției. Așa s-a întâmplat cu doi exponenți ai lumii interlope milaneze.
În urmă cu cinci luni, printr-o lovitură apreciată la acea dată, furaseră mai multe piese dintr-o colecție celebră, aparținând Clorindei Locatelli, văduva lui Max David, un nume ilustru al presei italiene.
Ași în meserie, spărgătorii lucraseră atât de curat, încât poliția nu putuse descoperi nici cel mai mic indiciu. Și cazul părea menit să rămână pentru totdeauna cu autori necunoscuți.
Dar iată că signora Locatelli, răsfoind catalogul unei licitații cu bijuterii programate de casa Christies, descoperă, cu uimire, nu mai puțin de patru dintre piesele furate printre ofertele de vânzare.
Alertată, poliția a avut de această dată un punct de plecare forte și prinderea hoților, despre care se presupune a fi implicați și în alte afaceri de același calibru, a fost aproape o formalitate.
Un infractor a fost prins pentru că l-a apucat râsul
Polițiștii de la punctul de frontieră Nădlac, județul Arad, au reușit să pună mâna pe un urmărit general.
Poate că Petre Ciorbu, de 35 de ani, ar fi putut să treacă liniștit frontiera în Ungaria, așa cum plănuise, dacă în momentul în care și-a prezentat actele la control, nu l-ar fi pufnit râsul, de emoție și de teamă, după cum avea să declare.
Părându-li-se suspectă reacția lui, vameșii l-au luat la puricat. Și atunci și-au dat seama că Ciorbu e o pasăre rară. Omul avea la activ două furturi săvârșite în Satu Mare și polițiștii îl căutau în toată țara.
Hipnoza cu bucluc
Cu ochii fixați în ochii victimelor, cu mâinile desenând în aer obișnuitele „pase”, cu vocea modulată obsesiv: „Te rog, bancnotele... te rog... privește-mă, privește-mă...” Și casierii ăși deschideau fascinați seifurile, negustorii deveneau niște marionete și, cu toții, le întindeau una câte una toate hârtiile de 10, 50 și 100 de lire.
De ceva vreme, operau astfel prin Italia cei trei hipnotizatori pachistanezi, care au fost capturați pe 7 octombrie, la Cosenza, de polițiștii echipei mobile.
Cert este că „fachirii” - Aman și Falsal Huslen, tată și fiu, asistați de Zorha, soția celui din urmă - au demonstrat pe viu că vechea artă a magicienilor hinduși nu s-a stins și nu e vorbă goală.
Oricum, primele investigații au stabilit că cei trei au operat astfel, în Italia, cel puțin în toamna lui 1992, reușind să-și asigure un trai pe picior mare, fără efort și fără riscuri.
Exceptând situația care a condus la prinderea lor, când intrarea inopinată a unui mușteriu, în timp ce dădeau o asemenea lovitură într-o prăvălie la marginea Cosenzei, a făcut să se rupă vraja și, deși au reușit să fugă inițial, să fie prinși, în cele din urmă, pe baza numărului de înmatriculare a automobilului lor, reținut de un trecător.
A luat foc în timp ce încerca să jefuiască o bancă
Toraki Miterato, 55 de ani, din Omiya, Japonia, a eșuat la prima lui încercare de a jefui o bancă.
Fiind șomer și ajungând la limita răbdării, el a plănuit să jefuiască o bancă locală, de unde să fure o sumă rezonabilă. Pentru a nu-i speria prea tare pe funcționarii bancari, a apelat la o metodă mai puțin folosită: cocteilul Molotov.
Bărbatul a pătruns în bancă având fața acoperită și a aruncat pe cel mai apropiat ghișeu o geantă diplomat.
„Umpleți-o cu bani. dacă nu vreți să vă dau foc!” a amenințat Miterato și a scos din buzunar o sticlă de benzină și o brichetă.
La început, lucrătorii băncii l-au privit pe hoț cu uimire, crezând că este vorba de o glumă proastă. Dar, văzând că individul aprinde bricheta, trei funcționari bancari s-au repezit asupra hoțului, care nu se aștepta la o asemenea reacție din partea lor. Atunci a vrut să fugă și să arunce din mers cocteilul Molotov, care avea fitilul aprins. Figura nu i-a reușit.
Toraki Miterato s-a împiedicat și a căzut, scăpând sticla din mână. Aceasta s-a spart, iar flăcările l-au cuprins atât pe spăărgător, cât și pe doi dintre urmăritorii care tocmai se aruncaseră asupra lui și încercau să-l imobilizeze.
După o spitalizare de aproape o lună, Toraki Miterato a fost trimis în judecată pentru tentativă de jaf și vătămarea corporală a celor doi funcționari, care s-au ales cu arsuri ușoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu