miercuri, 4 iulie 2018

Infractori ghinioniști, Traian Tandin

        Capcane pentru hoți

                  În municipiul Fălticeni ajunsese de notorietate atracția pe care hoții o aveau pentru cosmetică, mai bine zis, pentru cabinetul cosmetic al cooperativei „Zorile”.
    Trei spargeri, la distanță de câte o săptămână una de alta, au devalizat unitatea. Hoții au luat de fiecare dată, cam aceleași bunuri, respectiv produse cosmetice, diferite ustensile și bani.
    Poliția municipiului Fălticeni a hotărât să se folosească de predilecția hoților pentru această unitate și le-a pregătit o capcană. Au fost marcate chimic mai multe bancnote, care au fost lăsate în locurile din care dispăruseră anterior bunuri și valori.
    Doar se știe că lupul se reîntoarce la stâna prin care a dat iama.
    Intuiția polițiștilor s-a dovedit a fi salutară.
    Peste alte șapte zile, salariații cabinetului de cosmetică au avut surpriza să constate că sistemul de închidere a ușilor de acces în unitate era din nou spart. Lucrurile din unitate erau răvășite. Se vedea de la distanță că fuseseră aceiași „vizitatori”. Situația devenise de-a dreptul revoltătoare: nici nu apucau salariații să termine inventarul, că trebuiau s-o ia de la capăt.
    Poliția avea, de data aceasta, un element concret. Hoții luaseră și banii marcați.
    Cum suspecții erau deja în vizorul lor, polițiștii au început să-i caute și să-i aducă la sediu. Rând pe rând, figuri celebre sau mai puțin cunoscute din lumea interlopă locală au trecut prin fața lămpii cu raze ultraviolete.
    Cum rezultatele nu erau cele scontate, s-a trecut și la verificarea intormațiilor de ultimă oră.
    Au fost aduși la sediul poliției alți indivizi, practic necunoscuți pentru oamenii legii până în acel moment.
    Surpriza a fost plăcută pentru polițiști, când un lucrător criminalist, examinând îmbrăcămintea a doi cetățeni, a exclamat: „Gata, i-am găsit! Ăștia doi sunt hoții!” Subsanța cu care fuseseră marcate bancnotele-capcană se găsea din belșug pe hainele celor doi, în special în zona buzunarelor, desigur. Era o dovadă de netăgăduit că indivizii au fost în cabinetul de cosmetică și au luat banii.
    Hoții erau doi frați: Bolohan Vasile și Dorin. Primul avea nouăsprezece ani, iar al doilea optsprezece. Nu mai suferiseră condamnări, dar nici serviciu nu aveau.
    Puși în fața probelor, indivizii au recunoscut că au furat bunuri și bani totalizând circa 50 de milioane de lei vechi. O parte din prejudiciu a fost recuperată de la domiciliul celor doi și din alte locuri în care au înstrăinat niște bunuri.

               Criminaliștii Poliției județene Suceava au pus mai multe capcane chimice la diferite societăți comerciale cu capital privat și de stat. O astfel de capcană și-a așteptat „prada” și la magazinul firmei „Bodeo” din orașul Câmpulung Moldovenesc. Rezultatele n-au întârziat să apară.
    Într-una din nopți, autori necunoscuți au pătruns prin efracție în magazinul respectiv, de unde au furat țigări și bani, printre care și unele bancnote tratate chimic.
    Operativi, criminaliștii au intrat în acțiune, trecând la verificarea suspecților.
    Când i-a venit rândul lui Dumitru Ungureanu, 19 ani, din comuna Plugari, județul Iași, elevi la Școala de pădurari din Câmpulung Moldovenesc, totul s-a clarificat.
    Bancnotele care fuseseră tratate chimic au fost găsite asupra lui. Pus în fața acestor probe indubitabile, infractorul n-a putut nega nimic.

                                   Victima jafului a fost arestată

                 Dick Troumpton, 26 de ani, din San Diego (California, SUA), extrem de surescitat și în stare de ebrietate, s-a prezentat la poliție în data de 14 septembrie 1994, pentru a reclama că fusese jefuit pe stradă de suma de 95 de dolari.
    După verificarea datelor sale personale, victima a fost arestată.
    Troumpton fusese dat în urmărire generală. Pe numele său era emis un mandat de arestare, pentru acuzația de înșelăciune.
    Jefuitorul lui, în schimb, încă n-a fost prins.

                                   Surpriza unui primar

                Michael Dobson, primarul din Tonbridge, Kent (Australia), își petrecea seara inspectând din mașină cum își fac datoria polițiștii din subordinea sa.
    La un moment dat, polițiștii au sesizat că o mașină s-a lovit de un zid, imediat ce părăsise parcarea din fața unui mic restaurant. Aceștia au pus în funcțiune girofarul și sirena, deplasându-se imediat la locul accidentului.
    Nu mică le-a fost surprinderea, când au constatat că la volanul autoturismului se afla chiar fiica primarului, Nicola, în vârstă de 25 de ani.
    La controlul alcoolscopic al acesteia, s-a evidenția o stare avansată de ebrietate.
    Sosit la fața locului, primarul a declarat: „Presupun că aceasta este o probă evidentă că polițiștii din subordinea mea își fac datoria.”
    Urmarea acestei întâmplări este faptul că Nicola, de profesie secretară, a trebuit să apară în fața tribunalului sub învinuirea de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

                               Urna de votare, capcană pentru tâlhari

                  3.000 de infractori înrăiți din Columbie, pe care poliția îi căuta de multă vreme, au fost prinși nu de mult fiindcă, dând dovadă de spirit cetățenesc, s-au dus la vot, în cadrul alegerilor desfășurate într-o duminică.
    Cei 3.000 care s-au simțit atrași de urne ca muștele de miere, au fost cu ușurință prinși, fiindcă au trebuit să prezinte documentele de identitate la secțiile de votare.
    Șeful poliției din Bogota a declarat, mândru, că majoritatea erau căutați pentru omoruri, jafuri armate, fraude și delicte de natură sexuală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu