- După ce terminaţi de mâncat, nu împingeţi farfuria spre colţul mesei! Aşteptaţi să vină chelnerul să o ia.
- Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineaţa, între orele 13-17 şi după ora 21, cu excepţia celor apropiaţi, cărora le ştiţi programul.
- O convorbire convenţională nu trebuie să depăşească 5 minute!
- Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulţumirea.
- Ambalajul unui dar este foarte important.
- Nu se duc flori bărbaţilor decât dacă sunt la spital.
- Nu salutăm grăbit şi cu aerul că suntem preocupaţi de ceva.
- Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!” , „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”
- Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”
- Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziţie decentă, băieţii îşi scot căciulile şi se ascultă în perfectă linişte.
- Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepţie fac discurile și cărţile, de pe acestea preţul nu se şterge. Cartea nu se atinge!
- Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos.
- Florile primite trebuie aşezate imediat într-un vas cu apă.
- Cel care primeşte un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta.
- Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.
- Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.
- Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.
- Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbaţi şi o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
- Întotdeauna se întreabă unde este toaletă şi nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.
- „O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”, nici măcar în glumă și nici nu se poate insinua lovirea unei femei.
Biblioteca şcolii a fost înfiinţată în anul 1973. În prezent în bibliotecă avem un număr de peste 17.000 de volume, care se adresează elevilor claselor I-VIII şi cadrelor didactice.
joi, 2 iulie 2015
Un mic ghid de comportament.... II
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu