joi, 24 martie 2011

Ştiaţi că!! 24.03.2011 - Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei epidemice

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa produsa de bacilul Koch, transmisa pe cale aeriana, mai rar digestiva si care poate afecta toate organele corpului, dar în primul rând plamânul.

- in fiecare an aproximativ 2 miloane de oameni mor de tuberculoza, o boala curabila?
- simptomele bolii sunt tuse, slabiciune, febra, scadere in greutate, dureri toracice si expectoratiecu sange?
- tuberculoza NU se transmite prin strangerea mainilor, alimente sau bauturi, atingerea lenjeriei de pat sau a toaletei, perie de dinti ori sarut?
- diagnosticul de certitudine se face prin evidentierea bacilului tuberculozei,metoda laborioasa si cu durata de pana la 2 luni?
- vaccinul anti –TB Nu aisgura protective complete fata de boala, ci doar pazeste de forme grave?
- daca va este teama ca ati fost expus contaminarii cu bacilli tuberculosi, tot ce trebuie sa faceti este sa va adresati medicului dvs?
- slaba aderenta la tratament si intreruperea cestuia, fenomen larg intalnit in tarile in curs de dezvoltare, duce nu numai la compromiterea vindecarii, dar adesea si la dezvoltarea tuberculozei cu germeni chimiorezistenti, care inseamna un tratament mai lung si mai complex.
- se estimeaza ca 450.000 cazuri noi de MDR-TB apar anual, in toata lumea, mai ales in China, India si Africa de Sud?
- multi experti in sanatate sunt de accord ca acest numar mare se datoreaza unei supravegheri neadecvate a tratamentului. OMS estimeaza ca o persoana cu MDR-TB infecteaza pe parcursul vietii 20 alte persoane. Deci, aceasta necesita o mobilizare generala masiva si resuse pe masura.
- tuberculoza (TB) este o boala produsa de un germene care se raspandeste de la o persoana la alta, prin aer si afecteaza in principal plamanii, dar poate sa afecteze orice parte a organismului, ca de ex creier, rinichi, oase???
tuberculoza este tratabila, dar exista inca oameni, care mor din cauza tuberculozei daca nu urmeaza tratamentul corect?
- MD-TB este o forma de tuberculoza cu germeni rezistenti la cel putin 2 medicamente de linia I, izoniazida si rifampician, considerate foarte importante?
- XDR-TB este tuberculoza extensiva, relativ rara, dar foarte periculoasa, deoarece germenii sunt rezistenti la foarte multe medicamente? (izoniazida, rifampician, quinolona si cel putin un antibiotic injectabil, de linia a II-a); aceasta forma, XDR-TB , este intalnita ma ides la persoanele cu imunodeficiente, asa cum sunt infectatii HIV.
costul unui tratament complet, pentru un pacient cu tuberculoza, caz, nou este de aproximativ 300 Ron, in total, pentru 6-8 luni, in timp ce tratamentul pentru un pacient cu MDR –TB este de 4000 Ron/luna, iar tratamentul acestuia dureaza 18-24 luni?
- OMS si STOP-TB preconizeaza ca in 2015 sa realizeze scaderea la jumatate a endemiei TB, iar in 2050 sa fie eradicata?

Cercetarea in domeniul TB vizeaza 3 directii principale:
-un vaccin eficient
-metode de diagnostic rapide
-medicamente anti –TB, noi, mai puternice, active si pe tulpinile rezistente la antibioticele existente in prezent?

sursa: www.tbnews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu