marți, 25 septembrie 2012

Ce riscuri majore te ameninta daca nu dormi bine

             Somnul ocupa (sau ar trebui sa ne ocupe) aproximativ o treime din viata noastra si, dupa cum stim cu totii, deficitul sau poate sa ne creeze neplaceri a doua zi.


 Ceea ce insa, probabil, mai putini oameni stiu este ca somnul influenteaza echilibre esentiale pentru sanatatea noastra. Un somn agitat sau neindestulator creste semnificativ riscul aparitiei unor probleme grave de sanatate, afectiuni pe care – in mod normal – nu le asociem (si) cu factorul “somn”.

Cu ce pericole ne confruntăm dacă nu ne respectăm (calitativ sau/şi cantitativ) somnul?

1) Somnul deficitar iti poate opri inima! Explicatia porneste tot de la dezechilibrele hormonale cauzate. Aceste dezechilibre duc la cresterea tensiunii arteriale, dar, in acelasi timp, si la formarea mai rapida a ateroamelor (depozitele de grasime de pe interiorul vaselor sanguine). Astfel, riscul de infarct creste. Cecetatorii britanici au aflat, de curand, ca relatia directa dintre somnul deficitar si riscul de infarct este mai periculoasa la femei. 

  2) Despre somn si obezitate. Urmare a dezechilibrelor hormonale determinate de insuficienta (calitativa sau/si cantitativa a) somnului, mananci mai mult (consumand in primul rand mai multi carbohidrati – dulciuri si fainoase) si te poti ingrasa accelerat. Riscul de supraponderabilitate creste, obezitatea “bate la usa”.


 3) Somnul insuficient si riscul de diabet. Explicatia ramane aceeasi ca mai sus, insa aceasta corelatie se cere a fi punctata separat. Ca si in cazul obezitatii, relatia a fost demonstrata inclusiv prin studii bazate pe fise de observatie completate de pacienti.


4) Somnul si memoria. Somnul suficient si de calitate iti ajuta capacitatea de memorare. Somnul deficitar are o influenta negativa clara asupra memoriei si, pe termen lung, duce la slabirea ireversibila a acestei functii cerebrale.

5) Somnul prost si depresia. Pe langa cauzalitatea evidenta dintre ele – cea legata de oboseala excesiva – exista si filiera creata prin deficitul unor substante cu rol in procesele cerebrale complexe (deficit cauzat de lipsa unui somn bun).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu